ЄС хоче прийняти Сербію і Чорногорію в 2025 році - ЗМІ

Понеділок, 5 лютого 2018, 10:08

Сербія і Чорногорія можуть приєднатися до Європейського Союзу в 2025 році.

Про це йдеться у новому стратегічному документі Єврокомісії щодо балканських країн, який представлять у Брюсселі 6 лютого, повідомляє Die Welt.

"З сильною політичною волею до здійснення реформ і до вирішення спорів з сусідами, Чорногорія і Сербія повинна бути готові до членства в 2025 році", - йдеться в документі, який у вівторок презентує єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоганнес Ган.

На думку Єврокомісії на даний час  для країн Західних Балкан відкривається "історичне вікно можливостей", а їхнє майбутнє твердо і безповоротно пов'язують з ЄС.

"Членство в ЄС країн Західних Балкан піде на користь політичним, безпековим та економічним інтересам Союзу", - зазначається в документі.

Проте в Брюсселі наголошують, що для вступу необхідні значні реформи, "для того, щоб зацікавлені країни відповідали всім критеріям членства, а також необхідно зміцнити їх демократію, провести переконливі реформи в таких ключових областях, як верховенство закону, конкуренції, регіонального співробітництва, а також необхідне примирення між сусідами".

Зокрема, Єврокоміся закликає до "всеосяжної, юридично обов'язкової угода між Сербією та Косово".

У документі також йдеться про те, що ЄС значно збільшить свою підтримку процесу трансформації на Західних Балканах. З цією метою Єврокомісія розробила детальний план дій для країн.

Він містить конкретні вказівки, щоб допомогти країнам зміцнити верховенство права, покращити соціально-економічний розвиток та підвищити їх участь у питаннях біженців та безпеки до кінця 2020 року. Зокрема, Брюссель закликає країни "створити національні координаційні центри для контролю на кордоні" або більш тісно співпрацювати з юридичними експертами з країн ЄС.

Нагадаємо, нещодавно євро комісар Ган заявляв, що Сербія і Чорногорія, швидше за все, будуть наступними країнами, які приєднаються до Європейського Союзу до 2025 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.