Польські ЗМІ наполягають: США таки заблокували контакти з Дудою та Моравецьким

Середа, 7 березня 2018, 16:21

Польський портал Onet оприлюднив нові документи МЗС Польщі, які підтверджують: блокада контактів між Вашингтоном і Варшавою на найвищому рівні дійсно має місце.

Зокрема, портал повідомляє про аналітичну записку шефа політичного кабінету МЗС Яна Париса (його строк повноважень закінчився 28 лютого).

Ян Парис у документі аналізує повідомлення кількох польських дипломатів з Вашингтона, особливе значення серед яких має записка Z-99/2018 від 20 лютого щодо зустрічі з Весом Мітчеллом, одним з найближчих співробітників держсекретаря США Рекса Тіллерсона, на якій говорилося про призупинення контактів з Польщею на найвищому рівні.

"З огляду на значення США для нашої безпеки неприйнятною є ситуація, коли президент чи прем’єр мають заблоковані контакти з головним союзником. На мою думку, врегулювання суперечки з США важливіше, ніж суперечка з Ізраїлем чи розмови з Єврокомісією з приводу верховенства права", - пише Парис.

Він застерігає, що до думки Мітчелла не можна ставитися легковажно.

Портал звернувся до Яна Париса з проханням прокоментувати інформацію з аналітичної записки, однак той відмовився говорити, стверджуючи, що йдеться про внутрішні документи МЗС.

"Ви взагалі не повинні мати таких матеріалів. Є офіційна позиція МЗС у цій справі. Мені більше нічого додати".

Портал Onet разом з тим звернувся до МЗС з вимогою оприлюднити записку Z-99/2018, яку має у розпорядженні, однак не хоче "світити" свого інформатора.

Нагадаємо, після публікації про те, що президент Польщі Анджей Дуда та прем'єр-міністр Матеуш Моравецький не зможуть відвідати Білий дім і зустрітися з Дональдом Трампом та іншими американськими високопосадовцями, поки до закону про Інститут нацпам’яті не будуть внесені зміни, уряд Польщі виступив із заявою, в якій заперечив блокаду контактів.

Речниця Держдепу Хезер Науерт заявила, що інформація про запровадження у Білому домі заборони на двосторонні контакти з Польщею через закон про Інститут національної пам'яті є неправдивою.

Втім, речниця Держдепу спростувала інформацію, якої не було в оригінальній публікації. Зокрема, Науерт згадала про контакти на "високому рівні", в той час як в оригінальній публікації йшлося про контакти "найвищого рівня", а саме зустрічі прем'єра чи президента Польщі з президентом і віце-президентом США.

В той же час Науерт визнала, що не говорила про Польщу з Весом Мітчеллом, який, згідно з оригінальною публікацією, повідомив польським дипломатам про блокування зустрічей на найвищому рівні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.