У Перемишлі українці пройшли тисячною ходою, поляки принесли банер про "бандеризм"

фото
Понеділок, 4 червня 2018, 13:45

Близько півтори тисячі українців пройшли ходою у польському прикордонному місті Перемишль та поблизькому селі Пикуличі, відзначаючи 29-й рік поспіль свято української національної пам’яті.

Про це пише "Громадське радіо".

Польські прикордонники прискіпливо перевіряли документи й автобуси делегацій, через що не всі охочі змогли вчасно потрапити на акції. Учасники ходи були у вишиванках й несли українські та польські прапори, а військовий оркестр грав національні пісні.

 
"Громадське радіо"

Через минулі провокації, уже другий рік поспіль хода відбувається під посиленою охороною. У 2016-му під час аналогічного заходу польські футбольні хулігани і націоналісти кілька разів нападали на учасників ходи, вигукували образливі гасла, побили декого з учасників й порвали вишиванку одного з українців, через те що вона була у чорно-червоних тонах. 

Цього разу захід відбувався під посиленою охороною: на чолі й у кінці колони було декілька поліцейських автомобілів, а самих учасників оточили з усіх сторін. Окрім поліцейських в екіпіруванні, були люди в цивільному із позначками поліція, або просто із раціями. Також наглядали агенти внутрішньої розвідки (аналог українського СБУ), які знімали марш на невеликі камери.

 
"Громадське радіо"

Троє поляків принесли із собою банер із написом: "Сусіди українці, застерігаємо, досить брехні і досить мовчання. Жодних символів і знаків бандеризму та УПА на теренах Польщі". Люди, які тримали цей банер не супроводжували колону, а лише стояли обабіч дороги, якою йшли учасники маршу. До кінцевої точки – українського військового цвинтаря – люди дійшли без інцидентів.

 
"Громадське радіо"

У братській могилі у Пикуличах поховано понад дві тисячі українців — вояків та старшин Армії УНР і УГА, які у 1918-1919 роках померли тут у таборах для військовополонених.

"Вони гинули не на фронті, а з голоду й холоду. У цьому таборі щоденно помирало близько ста українців. Через брак санітарних умов та довготривале погане харчування виникали епідемії, зокрема тифу й туберкульозу. Коли військові гинули, їх викидали за огорожу та з настанням весни починався нестерпний сморід, тож трупи почали вивозили сюди (на теперішній український військовий цвинтар, – ред.) й клали як оселедці", — каже мешканець Перемишля, українець за походженням Олександр Колянчук.

Нагадаємо, суд Перемишля вирішив обмежити волю 20 особам, які в червні 2016 року перешкоджали в Перемишлі проведенню церковної ходи українців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: