Розбудова Хмельницької АЕС: поляки стривожені через "потенційну загрозу" і "аварійний сценарій"

Середа, 15 серпня 2018, 11:03

Мешканці Підкарпатcького та Люблінського воєводств на сході Польщі отримали можливість висловити свою думку щодо розбудови Хмельницької АЕС неподалік міста Нетішин.

Про це пише IAR.

Атомна електростанція розташована за 180 км від кордону з Польщею, її збудували 1987 року. В Україні нещодавно прийняли про рішення про добудову двох енергоблоків АЕС.

Запитання мешканців польського Підкарпаття про розбудову Хмельницької АЕС будуть приймати до кінця серпня у Регіональній дирекції охорони довкілля.

"Атомна електростанція розташована досить далеко, отже, до нас не будуть доходити якісь відходи тощо, галас теж нам не заважатиме. Те, що може становити потенційну загрозу – це аварійний сценарій. У випадку аварії, при несприятливому вітрі, може бути загроза для довкілля нашого регіону. Думаю, що саме про це питатимуть наші громадяни", - сказав глава дирекції охорони довкілля Аркадіуш Іванюк.

За його словами, українська сторона може взяти до уваги думки польських сусідів.

Кабінет міністрів затвердив техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) добудови енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС вартістю 72,4 млрд грн (у цінах на 5 травня 2017 року), пише УНІАН.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду 11 липня. Рішення вимагає подальшого доопрацювання Міністерства енергетики та вугільної промисловості разом з Національною атомною енергогенеруючою компанією "Енергоатом" і Міністерством економічного розвитку і торгівлі в частині впровадження на енергоблоках №3 і №4 ХАЕС реакторних установок, крім установок виробництва країни-агресора. Відзначається, що компанія Škoda JS (Чехія), яка, згідно з ТЕО, поставлятиме реакторні установки для даних енергоблоків, належить компанії "Об'єднані машинобудівні заводи" (Росія).

Згідно з ТЕО, після денонсування договору про добудову цих енергоблоків з Росією єдиним варіантом, що забезпечує добудову в найкоротші терміни за мінімізації витрат, є застосування реакторної установки (РУ) ВВЕР-1000 (водо-водяний енергетичний реактор) виробництва компанії Škoda JS (Чехія). На двох енергоблоках передбачається встановлення турбіни виробництва компанії "Турбоатом", а генератора від "Електроважмашу" (обидва підприємства - Харків).

Встановлена електрична потужність двох енергоблоків становитиме 2094 МВт, а двох турбогенераторів - 2200 МВт. Таким чином, можлива експлуатація двох енергоблоків на потужності 2200 МВт. Річне виробництво електроенергії двох енергоблоків - 16,226 млрд кВт-год. Загальна вартість добудови двох енергоблоків - 72,4 млрд грн (у цінах на 5 травня 2017 року), в тому числі вартість обладнання - 46,3 млрд грн. При цьому вказується, що це не остаточна вартість.

Для потреб 30 км зони спостереження передбачено виділення до 10% від загальної вартості добудови. Терміни будівництва - 84 місяці від початку робіт, а введення в експлуатацію енергоблоку №3 – приблизно 2025 рік. Загальний стан будівельної частини на момент припинення робіт енергоблоку №3 - 75%, енергоблоку №4 - 28%.

Також зазначено, що можливе перше завантаження ядерного палива виробництва компанії Westinghouse (США). Як повідомляв УНІАН, 5 липня урядовий комітет схвалив ТЕО добудови двох енергоблоків Хмельницької АЕС, а 11 липня Кабмін переніс затвердження цього ТЕО з невідомих причин. Переможцем міжнародного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівництва третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС у жовтні 2008 року стала російська компанія "Атомстройекспорт". У конкурсі, крім "Атомстройекспорт", також брали участь американська Westinghouse і південнокорейська KEPCO.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.