Прем'єр Литви: Мінську, можливо, не вдасться завершити проект Білоруської АЕС

Вівторок, 3 липня 2018, 16:33

Литва сподівається, що Республіці Білорусь не вдасться остаточно реалізувати проект Білоруської АЕС в Островці (БелАЕС).

Про це заявив литовський прем'єр Саулюс Скверняліс, повідомляє Delfi.

Скверняліс сподівається, що рішення його уряду і парламенту Литви, які закривають надходження електроенергії з цієї АЕС в Литву, стануть гарантією того, що проект перетвориться в економічно невигідний.

"Ймовірно, ми прекрасно розуміємо, що говорити про інші способи, коли йдеться про те, що найближчим часом буде привезено паливо, і будуть завантажені касети в станцію, складно. Однак те, що зроблено, і технічно, і політично, вважаю, дозволяє зробити припущення, що цей проект, який не є безпечним, на нашу думку, не вдасться завершити. Якщо це спробують зробити, то економічно це буде невигідно і складно", - заявив Скверняліс.

Литва обіцяє блокувати імпорт електроенергії з БелАЕС. Однак інші країни Європи поки не підтримали пропозицію про більш широкому бойкот.

Литва є головним критиком будівництва станції в 50 км від Вільнюса і в минулому році визнала БелАЕС небезпечною і такою, що становить загрозу для національної безпеки, навколишнього середовища і здоров'я суспільства.

Мінськ відповідає, що будівництво БелАЕС ведеться з дотриманням норм безпеки. Білорусь сподівається, що перший реактор станції буде готовий до промислового виробництва електроенергії до кінця 2019 року, а другий почне діяти в середині 2020 року. Проект фінансує російський уряд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.