Мистецькі фестивалі розкритикували складний процес отримання віз до Британії

Середа, 22 серпня 2018, 18:06

Складні і негнучкі правила візового режиму Британії перешкоджають приїзду міжнародних митців у країну та позбавляють шансу британців побачити на власні очі всесвітній талант, заявили лідери кількох великих мистецьких фестивалів у середу.

Про це пише Associated Press.

Фестиваль світової музики WOMAD та Міжнародний книжковий фестиваль в Единбурзі цього літа поскаржились, що одразу декілька запрошених виконавців отримали відмову в оформленні віз.

У листі до газети The Guardian директори кількох фестивалів, включаючи WOMAD, Hay group of literary festivals, Celtic Connections та Manchester International Festival, заявили, що "тривалий, непрозорий та дорогий" процес подання візи зашкодив артистам відвідати Британію.

Вони закликали уряд зробити процес дешевшим та більш гнучким, заявивши, що "ці відмови безпосередньо зменшують можливості британської аудиторії побачити та поспілкуватися з міжнародними артистами".

Митці, які зіштовхнулись із проблемами, мали приїхати з Африки та Близького Сходу. Вихід Британії з Європейського Союзу також запинить автоматичне право громадян 27 країн ЄС приїхати до Британії. Наразі не відомо, чи будуть потребувати європейські митці візи у Британію.

У своєму виступі в середу на Единбурзькому телевізійному фестивалі міністр культури Джеремі Райт заявив, що уряд "розуміє, наскільки важливою є мобільність" для творчого сектора і має намір укласти з ЄС відповідну угоду після Brexit.

Як відомо, Велика Британія і Ірландія - дві європейські країни, які не ввели безвіз для України, що почав діяти з ЄС 11 червня минулого року.

Зі свого боку посольство України вже запропонувало Лондону переговори про спрощення візового режиму для українців, але британці не погоджуються на переговори.

Читайте також: "Суто англійська упередженість: як відрізняється візова політика Британії в Україні та у сусідів"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.