У Молдові Конституційний суд вчетверте просять тимчасово відсторонити Додона

П'ятниця, 21 вересня 2018, 17:32

Депутати від Демократичної партії Молдови звернулися до Конституційного суду з вимогою констатувати обставини, за яких необхідно призначити тимчасового виконувача обов’язків президента замість чинного глави Ігоря Додона.

Свої вимоги демократи обґрунтовують повторною відмовою Додона підписати указ про призначення Сільвії Раду і Миколи Чубука новими членами уряду, повідомляє NewsMaker.

Додон двічі відмовився призначити на посади міністрів охорони здоров'я і сільського господарства Сільвію Раду і Миколу Чубука за пропозицією Демократичної партії. Прем'єр-міністр Павло Філіп назвав рішення президента "безглуздим і популістським", пообіцявши звернутися до Конституційного суду.

Це буде вже четверте відсторонення чинного президента Ігоря Додона. Згідно з рішенням КС від 17 жовтня минулого року, тимчасово виконувати обов'язки президента і підписувати укази про призначення, в разі необхідності, можуть спікер парламенту або прем'єр-міністр.

Торік у жовтні завдяки рішенню КС без підпису президента спікер парламенту Андріан Канду призначив міністром оборони Еуджена Стурзу. Пізніше КС "відключив" президента в січні 2018 року, щоб спікер в обхід глави держави підписав укази про призначення сімох членів уряду. Втретє КС дозволив тимчасово відсторонити президента, тому що Додон відмовився схвалити закон про заборону ретрансляції в Молдові російських новин та інформаційно-аналітичних програм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.