"Тимчасовим президентом" Молдови замість Додона стане спікер парламенту

Понеділок, 23 жовтня 2017, 19:57

Указ про призначення міністра оборони Молдови замість президента країни Ігоря Додона підпише спікер парламенту Андріан Канду.

Про це повідомляє Newsmaker з посиланням на прес-службу парламенту.

Указ про призначення головою Міноборони Еуджена Стурзи, кандидатуру якого двічі відкинув Додон, може бути підписаний вже завтра, 24 жовтня.

У прес-службі парламенту Молдови повідомили, що Канду може підписати указ про призначення Стурзи 24 жовтня.

До цього часу з адміністрації президента в парламент мають надійти всі необхідні, відповідно до процедури, документи.

Якщо указ буде підписаний, в той же день Стурза може принести присягу і вступити на посаду.

Раніше спікер Андіан Канду заявляв, що рішення КС не торкнеться інших повноважень президента, його мандата або дій, що це всього лише спосіб розблокувати ситуацію, коли в країні майже рік немає міністра оборони.

Нагадаємо, 17 жовтня Конституційний суд Молдови постановив, що для виконання функцій президента Молдови замість Ігоря Додона може бути призначений тимчасово виконуючий обов'язки глави держави.

У рішенні суду йдеться, що відмова Додона затвердити повторно висунутого прем'єром кандидата на пост міністра оборони - це порушення Конституції.

Після цього уряд Молдови направив звернення до Конституційного суду з проханням визначити умови, при яких виправдано тимчасове виконання обов'язків президента країни при схваленні кандидатури міністра оборони, а також призначити того, хто виконає ці обов'язки.

Конституційний суд Молдов постановив, що спікер парламенту Молдови Андріан Канду або прем'єр-міністр Павло Філіп підпишуть указ про призначення глави Міноборони замість президента Ігоря Додона.

У своїй заяві Додон назвав дії Конституційного суду - "ще одним кроком до повної узурпації влади в країні".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.