Напад в Амстердамі: поліція підстрелила джихадиста з ножем за 9 секунд

Середа, 5 вересня 2018, 15:42

19-річний афганець, який підрізав двох американських туристів в Амстердамі, був підстрелений поліцією через дев'ять секунд після того, як розпочав атаку.

Про це повідомив начальник поліції Амстердама, повідомляє BBC.

Комісар Пітер-Яап Аалберсберг розповів, що спеціальний "спостерігач" наглядав за підозрюваним, коли той 1 вересня витягнув ніж на центральному вокзалі Амстердама. За деякий час поліцейські вистрелили підозрюваному в стегно.

Підозрюваний Джавед С. - шукач притулку, який прибув до Німеччини у 2015 році. Він поїхав до Амстердама потягом минулої п'ятниці. Німецька влада стверджує, в лютому отримала повідомлення про те, що хлопець радикалізувався, живучи в молодіжному закладі.

"Мій клієнт, здається, припускав, що не виживе під час атаки, тому що у його будинку в Німеччині був знайдений заповіт", - сказав адвокат підозрюваного Сімон ван дер Воде.

Адвокат вважає, що підозрюваний діяв у відповідь на проведення конкурсу карикатур на пророка Мухамеда, запропонованого антиісламським політиком Гертом Вілдерсом. Вілдерс скасував конкурс за день до нападу, але адвокат стверджує, що його клієнт про це не знав.

Поліція стверджує, що центральний вокзал в Амстердамі вже давно визначений як потенційна ціль для нападу терористів, і у них є постійна команда на чергуванні.

Правоохоронці адаптували ізраїльський підхід під назвою "прогнозоване профілювання", за допомогою якого підозрюваного можна ідентифікувати завдяки набору підозрілих моделей поведінки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.