Фіна посадили за проросійську кампанію цькування

фото
Четвер, 18 жовтня 2018, 17:30

Фінський суд засудив засновника проросійського веб-сайту до 22 місяців позбавлення волі за звинуваченням у наклепі та недбалості.

Суд визнав, що сайт MV-Lehti публікував образливий вміст про журналістку Джессіка Аро, пише BBC.

Ільї Яніцкіну та ще двом особам наказали виплатити компенсацію 136 тисяч євро.

Аро стала об'єктом кампанії цькування після того, як почала розслідувати російську пропаганду в мережі, зокрема прокремлiвські акаунти в Twitter.

MV-Lehti - праве, антиіммігрантське, євроскептичне, проросійське видання.

Джессіка Аро є репортером фінської національної телекомпанії YLE. 2014 року вона почала досліджувати існування проросійських фабрик тролів. MV-Lehti опублікувала зневажливі розповіді про неї, зокрема статтю, у якій Аро назвали наркоманкою.

Аро погрожували смертю, знущалися в YouTube, а її особисту інформацію, зокрема адресу, контакти та місцезнаходження, опублікyвали в інтернеті.

За даними HBL, Йохан Бакман, працівник MV-Lehti, неодноразово погрожував Aрo. Бакману дали один рік умовно за грубу недбалість.

 
Йохан Бакман і Джессіка Аро

Яніцкін перебував під домашнім арештом понад десять місяців під час розслідування та судового розгляду.

Аро виявила докази державної підтримки з боку РФ компанії Internet Research Agency (IRA). Вона більш відома, як російські фабрика інтернет-тролів, і використовує підроблені облікові записи в соціальних мережах, щоб розпалювати конфлікти у суспільствах, одночасно підтримуючи протилежні точки зору щодо гострих питань.

Відомо про втручання "тролів" у політичні процеси у таких країнах, як США, Україна, Іспанія, Італія тощо. Twitter повідомив, що ідентифікував 3 841 обліковий запис, пов'язаний з "фабрикою тролів" у Санкт-Петербурзі. Російський уряд неодноразово заперечував, що використовує мережі ботів або онлайн-інструменти для втручання в країни Заходу.

У березні 2016 року Аро за її роботу отримала головну фінську премію з журналістики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.