Путін пригрозив Європі ударом, якщо та розмістить нові ракети США

Четвер, 25 жовтня 2018, 09:25

Президент РФ Владімір Путін пригрозив дзеркальною відповіддю, якщо США вийдуть з Договору про ракети середньої і меншої дальності (ДРСМД) та розмістять нові ракети в Європі.

Із такою заявою він виступив на прес-конференції у середу після зустрічі з прем’єр-міністром Італії, повідомляє "Интерфакс".

"Відповідаю прямо на ваше запитання, чи зможемо ми відповісти: можемо, і це буде дуже швидко і ефективно. Адже що є формальним приводом для виходу наших партнерів з договору про РСМД? Звинувачення на нашу адресу, що ми нібито його порушуємо", - заявив він.

Путін підкреслив, що при цьому США не надають "жодних доказів" порушень Росії. За його словами, це США порушили договір, встановивши системи протиракетної оборони в Румунії і використавши для цього пускові установки "Іджіс".

"Найголовніше питання: якщо Сполучені Штати все-таки вийдуть з цього Договору (РСМД), що вони робитимуть із цими ракетами, які знову з'являються. Якщо вони будуть поставлені в Європу, то, природно, ми повинні будемо відповісти дзеркально", - сказав Путін .

За його словами, європейські країни, які погодяться з цим, "повинні будуть розуміти, що вони ставлять свою власну територію під загрозу можливого удару".

"Я не розумію, чи потрібно доводити Європу до такого стану високого рівня небезпеки. Я не бачу насправді для цього жодних підстав", - сказав він.

20 жовтня президент США Дональд Трамп заявив, що має намір вивести США з ДРСМД.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності був укладений між СРСР і США в грудні 1987 року. Його підписали Михайло Горбачов і Рональд Рейган в ході радянсько-американської зустрічі у Вашингтоні.

Росії доведеться вживати заходів військово-технічного характеру у разі виходу США з договору, заявили в МЗС РФ.

Держави НАТО вважають, що США повністю виконують двосторонній ракетний договір, а у неефективності угоди звинувачують Росію.

Читайте також: "Ядерний шантаж Трампа: які наслідки може мати вихід США з ракетного договору з Росією".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: