ЄС сподівається, що РФ та США збережуть ключовий ракетний договір

Понеділок, 22 жовтня 2018, 13:46

Європейський Союз вважає, що Росія та США повинні докласти усіх можливих зусиль для збереження дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД).

Про це у понеділок на брифінгу журналістам в Брюсселі повідомила речниця ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Майя Косьянчич.

Відповідаючи на прохання журналістів прокоментувати намір США вийти з договору, Косьянчич назвала його "одним із наріжних каменів європейської безпеки".

"Ми віримо, що Росії та США слід залишатися у конструктивному діалозі, щоб зберегти цю угоду і забезпечити її повну і таку, що піддається перевірці, імплементацію, яка є ключовою для європейської та глобальної безпеки", - зауважила Косьянчич.

"Ми очікуємо, що Російська Федерація прозоро та по суті відповість на занепокоєння щодо дотримання нею цього договору", - додала речниця.

Вона повідомила, що зараз ЄС готує офіційну заяву з цього приводу.

Президент США Дональд Трамп заявив про намір вийти з договору через його недотримання з боку РФ. За його словами, Росія протягом багатьох років порушувала угоду, а США не дозволять їй цього робити.

Росії доведеться вживати заходів військово-технічного характеру у разі виходу США з договору, заявили в МЗС РФ.

Раніше США заявляли, що надавали Росії докази того, що вона порушує договір. Про те, що Росія не дотримується зобов'язань, також заявляв генсек НАТО Єнс Столтенберг.

ДРСМД був підписаний 8 грудня 1987 року генсеком ЦК КПРС Михаїлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом.

Сторони домовилися не проводити, не випробовувати та не розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) і малої (від 500 до 1000 км) дальності. У підсумку до 1991 року Росія і США ліквідували близько 2700 ракет.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.