НАТО не планує розміщувати нові ядерні ракети для протидії РФ

Середа, 24 жовтня 2018, 12:47

Країни-члени НАТО не планують розміщувати нові ядерні ракети в Європі у відповідь на створення Росію ракет, заборонених Договором про РСМД (ліквідацію ракет середньої і малої дальності).

Про це на прес-конференції у середу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи намір Сполучених Штатів вийти з Договору.

"Ми, звісно, будемо оцінювати наслідки для союзників НАТО та нашої безпеки, які створюють нові російські ракети і поведінка Росії. Але я не передбачаю, що союзники розмістять більше ядерної зброї у Європі у відповідь на нові російські ракети", - сказав генсек альянсу.

Він додав, що негайною відповіддю альянсу на створення нових російських ракетних озброєнь є необхідність оцінки ризиків.

За словами Столтенберга, цього тижня у НАТО обговорять ситуацію навколо Договору про РСМД на зустрічі на рівні послів.

У вихідні президент США заявив про намір вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Угоду було підписано колишнім Радянським Союзом і Сполученими Штатами ще 1987 року. Договір став першим серйозним кроком зі встановлення контролю над озброєннями, який закінчив "холодну війну".

Росії доведеться вживати заходів військово-технічного характеру у разі виходу США з договору, заявили в МЗС РФ.

Держави НАТО вважають, що США повністю виконують двосторонній ракетний договір, а у неефективності угоди звинувачують Росію.

Читайте також: "Ядерний шантаж Трампа: які наслідки може мати вихід США з ракетного договору з Росією".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.