У картотеці агентів КДБ знайшли картку на ім'я глави Латвійської православної церкви

фото
П'ятниця, 21 грудня 2018, 16:50

В опублікованій в четвер агентурній картотеці КДБ Латвійської РСР є агентурна картка на ім'я Александра Івановича Кудряшова 1939 року народження. Дані, наведені в картці, повністю збігаються з біографічними даними предстоятеля Латвійської православної церкви Московського патріархату, митрополита Ризького і всієї Латвії Александра (Кудряшова).

Про це пише "Радио Свобода".

У картці зазначено, що Кудряшова завербували агентом КДБ з псевдонімом "Читач" в січні 1982 року. Зазначено, що завербований він був співробітником 5-го відділу КДБ Латвійської РСР, який вів боротьбу з ідеологічними диверсіями. У картці вказаний рід його занять - "священик православної церкви". Нинішній митрополит Александр отримав сан диякона в 1982 році.

 

У картотеці є картка і на ім'я іншого видного діяча Російської православної церкви, йдеться у матеріалі. Дані на Івана Миролюбова з псевдонімом "Анатолій" збігаються з даними протоієрея, співробітника Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату, секретаря Синодальної комісії зі старообрядництва і єдиновірства. Миролюбов родом з Риги.

У Московському патріархаті поки не коментують цю інформацію. У картках не наведено будь-які подробиці про те, яку саме діяльність виконували агенти і чи дійсно вони співпрацювали з КДБ після передбачуваного вербування.

20 грудня Національний архів Латвії відкрив доступ до частини картотеки КДБ — так званих "мішків ЧК". Картотека агентури КДБ в Латвійській СРСР (всього 10 612 карток) опублікована в алфавітному порядку. У неї входять імена і активних в кінці 1980-х років агентів, і виключених.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: