В Британії ініціювали недовіру до уряду через Brexit, можливі дострокові вибори

виправлено
Вівторок, 15 січня 2019, 22:09

Найбільша британська опозиційна партія ініціює голосування за недовіру уряду Терези Мей.

Про це повідомили депутати під час дискусії у Палаті громад британського парламенту.

Ініціатором недовіри стала партія Лейбористів, яка повідомила про свій намір відразу після провалу голосування щодо угоди з ЄС про умови Brexit. "Джеремі Корбін (лідер лейбористів) зареєстрував пропозицію про недовіру уряду за підсумками історичної поразки угоди Терези Мей", - йдеться повідомленні на офіційному твіттер-аккаунті партії.

Голосування щодо недовіри уряду вже заплановане на середу, 16 січня, уряд Мей погодився із цією датою.

Телекомпанія BBC, що транслює дебати у Палаті громад, наголошує, що північноірландська партія уніоністів, яка є частиною урядової коаліції, але виступає проти урядової версії угоди з ЄС, все ж підтримає уряд.

Результат голосування значною мірою залежить від того, чи підтримають недовіру ті однопартійці Мей, які перебувають у внутрішній опозиції до уряду та голосували проти угоди. Як відомо, урядовий документ підтримали всього 202 депутати, проти проголосували – 432, в тому числі понад 100 депутатів з очолюваної Мей Консервативної партії.

У разі підтримки вотуму недовіри парламент має 2 тижні, щоби сформувати новий уряд, або проголосувати за "відновлення довіри" до команди Мей; обидва варіанти наразі видаються малоймовірними. Якщо цього не станеться, у Великій Британії будуть оголошені нові парламентські вибори.

Детальніше про можливі наслідки провалу угоди з Євросоюзом читайте у статті "Дикий Brexit: чому Британія може вибрати найгірший шлях виходу з ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.