Нідерланди розкритикували бюджетну угоду Італії з ЄС

Вівторок, 22 січня 2019, 15:52

Міністр фінансів Нідерландів Вопке Гекстра розкритикував угоду Італії з ЄС щодо плану видатків бюджету країни на 2019 рік. 

Про це пише Bloomberg.

"Це втрачена можливість зробити правильну справу в довгостроковій перспективі", - сказав Гекстра.

Гекстра попросив Єврокомісію "в письмовій формі" пояснити обчислення, які зробили можливим компроміс минулого місяця.

Єврокомісія у грудні вирішила не розпочинати дисциплінарну процедуру проти Італії через її дефіцит бюджету і держборг після того, як популістський уряд країни пообіцяв скоротити деякі видатки.

"На мій погляд, це було непереконливо з боку комісії", - сказав Гекстра. "Важливі питання залишаються", - додав він, закликавши Єврокомісію застосовувати правила блоку "у повному обсязі до всіх, кого це стосується".

Правила ЄС вимагають, щоб країни з високим рівнем боргу скорочували свої навантаження щороку. 

"Правила не існують, тому що я люблю їх, або тих, хто їх любить; правила існують тому, що вони передбачають довгострокові інтереси європейського народу та європейських країн", - сказав міністр.

Єврокомісар з економічних і фінансових питань П'єр Московісі заявив, що, хоча переговори з Італією не були простими, недопущення кризи було б "дурницею як для Італії, так і для єврозони".

"Ми, звичайно, все ще дуже уважно стежимо за ситуацією", - заявив комісар. "Ми дуже уважно подивимося на програму стабільності, яку Італія запровадила в квітні, тому що ми досі маємо стурбованість не лише з приводу 2019 року, а й 2020 та 2021 років".

Московісі у вівторок заявив, що він "надасть будь-яку деталь кожному, хто просить" з приводу компромісу з Італією. "Інший спосіб продовження призвів би до кризи між Італією та єврозоною, яка була б поганою для Італії, поганою для зони євро", - сказав він журналістам у Брюсселі.

Водночас Банк Італії повідомив, що країна, можливо, впала в рецесію в 2018 році і буде мати повільніше, ніж прогнозувалося, економічне зростання в цьому і наступному роках. Уповільнення темпів ускладнює для Італії збереження обіцянки перед ЄС щодо скорочення дефіциту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.