Прем'єр Нідерландів: поведінка ЄС створює недовіру між північчю і півднем Європи

Четвер, 24 січня 2019, 15:07

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте розкритикував Європейську комісію за те, що вона дозволила Італії уникнути відповідальності за свої бюджетні порушення.

Про це пише Bloomberg.

"Комісія, яка не діє щодо Італії і не штрафує їх за те, що вони не реалізовують пакт про стабільність і зростання, знову стурбувала північні європейські країни" тим, що існують два стандарти, заявив Рютте на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Швейцарія. Така поведінка "створює недовіру між північчю і півднем" Європи, сказав він.

Єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом рішуче не погодилася з Рютте. "Ви повинні оцінити наслідки жорсткості. Ми не дали спуску Італії, але на цей момент існує діалог, і ми сподіваємося, що ми зможемо змусити їх дотримуватись межі того, що було узгоджено", - сказала вона.

Єврокомісія у грудні вирішила не розпочинати дисциплінарну процедуру проти Італії через її дефіцит бюджету і держборг після того, як популістський уряд країни пообіцяв скоротити деякі заплановані видатки. Комісія закрила очі на те, що Рим не знизив структурний дефіцит цього року.

"Якщо Італії, і в минулому Франції, сходить з рук невиконання того, з чим вони колективно погодилися, то чому ми повинні?" - сказав Рютте.

Довіра до Єврокомісії у справі гарантування дотримання фіскальних правил ЄС була підірвана в минулому після того, як вона виступила проти штрафування повторних порушників Іспанії та Португалії і надавала Франції більше часу для виконання її цілей у багатьох випадках.

Німеччина вважає, що договір Італії з Єврокомісією є кроком у правильному напрямку, але наполягає, що рівень державного боргу - занадто високий. Нині борг Італії складає 133% ВВП - це найбільший показник серед країн єврозони після Греції і вищий, ніж верхня межа ЄС на 60%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: