ЗМІ: Італія і Польща обговорюють створення групи в Європарламенті

Понеділок, 7 січня 2019, 12:22

Лідер польської правлячої партії PiS Ярослав Качинський та італійський міністр внутрішніх справ, віце-прем'єр Маттео Сальвіні мають намір закріпити "особливі відносини" між країнами на зустрічі у Варшаві 9 січня.

Як повідомляє італійська газета La Repubblica, на зустрічі обговорюватимуть можливе членство Польщі в новому блоці Сальвіні, який готується до виборів у Європейський парламент у травні 2019 року.

"Це зустріч на найвищому рівні. Якщо голова партії Качинський зустрічається з іншим політиком, це є ознакою певних особливих відносин", - заявив польський міністр закордонних справ Яцек Чапутович у суботу, пише EUobserver.

"Ми повинні обговорити питання, пов'язані з Європейським парламентом", - додав він.

Партія Качинського зараз перебуває в групі Європейських консерваторів і реформаторів (ECR), третій за величиною в ЄП з 73 депутатами.

Але ця група, найімовірніше, розпадеться, коли її покинуть британські консерватори після Brexit.

Партія "Ліга" Сальвіні є членом групи ультраправих "Європа націй і свобод", до якої належать також французьке "Національне зібрання" Марін Ле Пен та австрійська Партія свободи. 

У разі приєднання партії Качинського "Право і спаведливість" група може стати однією з найбільших у новому ЄП і змусити ЄС відмовитися від процедури санкцій проти Польщі через зловживання верховенством права з боку PiS.

Сальвіні переконав також голландську ультраправу Партію свободи (PVV) приєднатися до групи. 

Якщо PiS і Партія свободи Австрії приєднаються до групи, вона може отримати 140 чи більше членів Європарламенту, і стати третьою за величиною в Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.