"Російська агресія змінила наш курс": Німеччина обіцяє зростання військового бюджету

П'ятниця, 15 лютого 2019, 15:40

Керівниця військового відомства Німеччини Урсула фон дер Ляєн обіцяє, що Німеччина попри всі перепони збільшить оборонний бюджет до рівня у 2% ВВП.

Про це вона заявила у виступі в рамках Мюнхенської безпекової конференції, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Міністр запевнила, що Північноатлантичний альянс "залишається номером один для нашої безпеки", а безпекова співпраця в рамках ЄС доповнює натівську співпрацю.

У своєму виступі вона визнала, що Європа зараз перебуває у процесі перегляду своїх поглядів на світову безпеку, і цей процес був спровокований Москвою: лише після нападу РФ на Україну Європа усвідомила потребу нарощувати військові потужності.

"Знадобилася військова агресія проти України, щоби ми змінили курс. З 2014 року бюджет європейських членів НАТО вже виріс на 36%. Ми плануємо велику модернізацію військових потужностей до 2024 року", - заявила вона.

Урсула фон дер Ляєн наголосила, що попереду ще більше зростання витрат. "Ми маємо зробити ще більше. Особливо ми, німці. Ми дотримуємося мети 2% ВВП (на оборонні витрати) і дали таке зобов’язання союзникам", - пояснила міністр.

Варто зауважити, що донедавна німецьке керівництво виключало таку можливість і планувало зупинитися на показнику 1,5%. Зокрема, рік тому у виступі на Мюнхенській конференції тодішній голова МЗС запевняв, що Берлін не дасть 2% ВВП на оборону, бо це означатиме мілітаризацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.