Суд ЄС відхилив скаргу ЄК на Чехію через "токсичну" суперечку з Польщею

Четвер, 14 березня 2019, 12:49

Суд ЄС відхилив скаргу Єврокомісії на Чехію у справі відмови вивезти з Польщі 20 тисяч тонн паливної суміші, яку польська сторона називала токсичною.

Про це йдеться у повідомленні Суду ЄС.

"Єврокомісія не довела, що суміш містить відходи, а відтак - що її поставки являють собою поставки відходів, що в окремих випадках може вимагати повернення відправнику", - йдеться у повідомленні Суду ЄС.

Йдеться про суміш TPS-NOLO на основі смолистої кислоти, отриманої в результаті переробки нафти, вугільного пилу і вапна, яку можна використовувати в якості палива.

Суд ЄС наголосив, що той факт, що суміш має у своєму складі відходи, не доводить те, що вона сама по собі є відходами.

Наприкінці 2010 чи на початку 2011 року чеський оператор перевіз до польського Катовіце 20 тисяч тонн суміші TPS-NOLO, яку розмістили на одній з місцевих ділянок. У вересні 2011 року польська влада поінформувала Чехію, що розглядає суміш як токсичні відходи, вимагаючи прибрати їх з території Польщі. Чеська сторона відмовилася забирати суміш, стверджуючи, що вона входить до відповідного міжнародного реєстру і не вважається токсичними відходами.

У 2014 році Єврокомісія після отримання скарги організації з питань захисту довкілля розпочала розслідування справи, а потім розпочала процедуру проти Чехії, вимагаючи від неї усунути порушення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.