Міністри уряду Британії вимагають відставки Терези Мей - ЗМІ

Неділя, 24 березня 2019, 11:29

Більшість міністрів уряду Великої Британії вимагають відставки прем'єр-міністра Терези Мей і хочуть замінити її віце-прем'єром Девідом Лідінгтоном.

Про це повідомляє The Times.

Міністри у суботу провели серію приватних телефонних розмов і погодилися, що прем'єрка повинна оголосити про свою відставку, попереджаючи, що вона стала "токсичною і безладною" фігурою, чиї судження "пішли на спад".

Видання повідомляє, що журналісти розмовляли з 11 міністрами, які підтвердили, що хочуть, щоб прем'єр-міністр поступилася своєю посадою комусь іншому.

Міністри планують зустрітися з Мей в понеділок на засіданні уряду і вимагатимуть, щоб вона оголосила про свою відставку. Якщо вона відмовиться, вони будуть погрожувати масовою відставкою або публічно вимагатимуть її відставки.

Прем’єрка Британії може відмовитися від третього голосування за угоду про Brexit

Щонайменше, шість міністрів підтримують призначення Лідінгтона, де-факто заступника прем'єр-міністра. Він повинен завершити процес Brexit, а восени звільнити крісло глави уряду, щоб провести повноцінні вибори прем'єра.

Лідінгтона підтримують міністри Грег Кларк, Ембер Радд і Девід Гаук. Міністр фінансів Філіп Хаммонд також вважає, що Лідінгтон повинен зайняти посаду, якщо Мей відмовиться на цьому тижні шукати новий консенсус щодо угоди про Brexit.

Видання зазначає, що міністр внутрішніх справ Саджид Джавід погодився призупинити свої амбіції щодо посади прем'єра до осені, щоб розчистити шлях для Лідінгтона.

Лідінгтон, судячи з усього, не наполягає на вищій посаді, але готовий зайняти її, якщо буде рішення уряду.

Однак деякі міністри пропонують замість Мей Майкла Гоува або Джеремі Ханта. Глава МЗС Хант не підтримує Лідінгтона, тому що вважає, що той укладе угоду з лейбористами, щоб привести Британію в постійний митний союз з ЄС.

Видання також зазначає, що останнім часом зростає занепокоєння з приводу психічної і фізичної стійкості Мей.

Чиновники в парламенті були так стурбовані станом прем'єра, що розробили протокол для її вивезення з Палати громад, якщо їй стане зле під час виступу.

Нагадаємо, ЄС погодився перенести вихід Британії на 22 травня, якщо британський парламент наступного тижня проголосує за угоду про Brexit.

Якщо ж Палата громад не зможе проголосувати або втретє відхилить угоду, Британія отримає час до 12 квітня, щоби обрати, як вона діятиме далі.

Детальніше про наявні варіанти читайте у статті "Відкладений жорсткий Brexit: як і коли Британія виходитиме зі складу ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.