Тепліша й вологіша Європа зіткнулася з поширенням комарів і кліщових хвороб

Понеділок, 15 квітня 2019, 16:42

Експерти з інфекційних хвороб закликають європейців підготуватися до підвищеного ризику поширення хвороб, що переносяться комарами та кліщами, через зміни клімату та інші фактори, такі як зростання торгівлі та подорожей.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DPA.

У новому звіті дослідників хвороб у Європі сказано, що поширення комарів призвело до спалахів лихоманки денге у Франції та Хорватії, малярії в Греції, лихоманки Західного Нілу в Південно-Східній Європі та вірусу чикунгунья в Італії та Франції.

Тепліша й вологіша погода може також забезпечити ідеальні умови для азіатського тигрового комара (Aedes albopictus), відомого через розповсюдження вірусів, які викликають лихоманку денге та чикунгунью по всій Південно-Східній Азії, йдеться в заяві.

"Середземноморська Європа зараз є тропічною областю, де (комахи, що несуть мікробні агенти), як тигровий комар, вже закріпилися", - каже Джованні Рецца, директор департаменту інфекційних хвороб в Istituto Superiore di Sanita в Римі.

Канада нагрівається вдвічі швидше, ніж решта світу - дослідження

Рецца виступив співавтором доповіді з професором Яном Семензою, який є членом Європейського центру з профілактики та контролю захворювань (ECDC).

"Державні установи охорони здоров'я повинні покращити нагляд, наприклад, за допомогою систем раннього попередження, та підвищити обізнаність про потенційні ризики серед медичних працівників і широкої громадськості", - сказав Семенза.

Раніше передача денге була значною мірою прив'язаною до тропічних і субтропічних регіонів, оскільки морози вбивають личинок комарів і яйця, стверджують дослідники.

"Зміна клімату не є єдиним чи навіть головним чинником, що сприяє збільшенню трансмісійних захворювань у Європі", - додав Семенза. Серед інших факторів - глобалізація та урбанізація.

У Франції міністр попередила про глобальне потепління сценами з "Гри престолів"

Частини північної Європи також спостерігали посилення кліщового енцефаліту і бореліозу (хвороби Лайма), які також передаються кліщами.

Тепліші зимові температури, більш тривалий сезон вирощування та раннє й більш гаряче літо можуть у майбутньому створити сприятливіші умови для кліщів і збільшити коло популяцій, які вражають оленів.

У доповіді зазначається, що за рік в Євросоюзі було зареєстровано 65 тисяч випадків хвороби Лайма.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: