У Литві хочуть перевірити закупівлі держкомпанією СПГ у "людей Путіна"

Середа, 24 квітня 2019, 10:56

Литовський консерватор Лаурінас Касчюнас обіцяє перевірити рішення державної компанії Lietuvos energija про закупівлі скрапленого природного газу (СПГ) у російської компанії "Новатек".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на 15min.lt.

У квітні Lietuvos energijos tiekimas (LET) поставила з нового терміналу СПГ, побудованого "Новатеком" разом з "Газпромбанком", одну партію СПГ, а литовський завод добрив Achema - два невеликих вантажі (по 6,5 тис. кубометрів) газу "Новатека". Усі судна прибули з порту Висоцьк у Балтійському морі.

Прихід партнера Путіна витіснив Shell з проекту СПГ - ЗМІ

За даними BNS, до червня в Клайпеду прибудуть й інші вантажі СПГ, замовлені Achema у "Новатека". З 2014 року США застосовують санкції як щодо "Новатека", так і щодо "Газпромбанку". Вони накладені і щодо другого найбільшого акціонера "Новатека" Геннадія Тимченка, у якого є близькі зв'язки з президентом РФ.

"Звичайно, Achema може закуповувати газ, де хоче, однак у мене виникає питання, чи дійсно державна компанія повинна закуповувати СПГ у людей найближчого кола Путіна? Ми повинні обговорити, чи не допомагаємо ми російським олігархам обійти санкції, чи не фінансуємо ми будівництво терміналів СПГ в Росії, закуповуючи газ. Усе це я оцінюю негативно і спробую з'ясувати, хто за цим стоїть", - сказав Касчюнас, який є членом парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони.

Директор з міжнародного розвитку Lietuvos energija Мантас Мікалаюнас заявив, що група працює в умовах гострої конкуренції і шукає найдешевший газ, а імпортуючи з інших джерел - підвищує конкуренцію "Газпрому".

Неякісна російська нафта потрапила на територію ЄС та України

"Закупівлі, з якого б джерела вони не були, ми оцінюємо як підвищення конкуренції "Газпрому" і ціновий тиск. Інший акцент - потрібні правові акти, в яких би чітко було обмежено, якби такі обмеження були, в якої компанії можна або не можна купувати природний газ або будь-яке інше паливо", - сказав Мікалаюнас.

"Там, де починаються політичні оцінки, ми намагаємося від них відмежуватися і керуватися абсолютно чіткими вказівками про те, як повинна поступати компанія", - додав він.

Мікалаюнас стверджує, що LET закуповує газ у різних джерел - у норвезької Equinor і російського "Газпрому", а також на ринку короткострокових угод щодо СПГ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.