Прихід партнера Путіна витіснив Shell з проекту СПГ - ЗМІ

П'ятниця, 12 квітня 2019, 12:37

Компанія Royal Dutch Shell вийшла з проекту з будівництва російського заводу скрапленого природного газу частково тому, що "Газпром" раптово додав ще одного партнера, пов'язаного із союзником президента РФ Владіміра Путіна.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

За даними п'яти джерел агентства, після трьох років роботи над проектом на балтійському узбережжі Shell виявила, що "Газпром" залучив компанію, пов'язану з Аркадієм Ротенбергом, який перебуває в чорному списку американських санкцій.

Несподівана зміна структури партнерів стала одним з ключових факторів, що сприяли оголошенню Shell 10 квітня про те, що вона виходить з проекту, згідно з трьома джерелами, близькими до Shell, та двома іншими джерелами, знайомими з проектом.

На прохання прокоментувати причини виходу, представник Shell заявив, що нічого не додасть до попередньої заяви, в якій заявив, що вихід випливає з оголошення "Газпромом" останнього місяця остаточної концепції проекту.

Shell домовилася з "Газпромом" щодо продажу російського газу за кордон

Представник "Газпрому" заявив, що компанія не коментує ситуацію.

За словами двох джерел, близьких до Shell, "Газпром" не консультувався з Shell про залучення фірми, яка називається РусГазДобыча, але замість цього поставив її перед фактом.

З приходом РусГазДобычи також прийшли зміни в конфігурацію самого проекту, з якими Shell не відчувала себе комфортно, сказали всі джерела.

У ЄС заявили, що "Північний потік-2" не запрацює ще 2-3 роки

Представник Аркадія Ротенберга заявив, що Ротенберг "не має інтересів у цьому бізнесі".

Санкції на Аркадія Ротенберга та Бориса Ротенберга накладені тому, що брати накопичили величезну кількість багатства за роки правління Путіна і отримали масштабні контракти на проведення робіт для "Газпрому" та зимових Олімпійських ігор 2014 року в російському чорноморському курорті Сочі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.