У морському трибуналі ООН заперечили звинувачення РФ проти українських суден

П'ятниця, 10 травня 2019, 11:53

У Міжнародному трибуналі ООН з морського права заперечили твердження Росії щодо нібито провокативної поведінки українських суден біля Керченської протоки 25 листопада.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це заявив адвокат Джонатан Гімблет під час слухань щодо захоплення українських моряків Росією у Міжнародному трибуналі ООН з морського права в Гамбурзі.

Гімблет відкинув російські звинувачення, що українські кораблі нібито "таємно вторглися" в російські територіальні води. Він зазначив, що раніше українські судна вже проходили Керченську протоку і все миналось без інцидентів.

Промова України у морському трибуналі ООН щодо полонених моряків

"За два місяці до того інші українські судна проходили аналогічним маршрутом - з української Одеси до українського Бердянська", - зазначив Гімблет, продемонструвавши мапу маршруту.

Окремо він заперечив, що на борту бронекатера "Нікополь" нібито виявили документи, згідно з якими українські екіпажі мали наказ саме приховано пройти через Керченську протоку.

Крім того, Гімблет спростував російське звинувачення щодо "провокативних дій" українських суден, що нібито "Нікополь" та "Бердянськ" були у стані бойової готовності і загрожували російським суднам.

"Припущення, що ці два маленькі і легкоозброєні катери могли створювати загрозу… не  викликають довіри", - сказав Гімблет.

Також адвокат вказав на те, що РФ сама перекрила Керченську протоку, розмістивши там танкер.

"Навіть якби ці звинувачення були правдивими, а це не так, факти свідчать про чітке порушення Росією  Конвенції (ООН з морського права)", - додав адвокат.

Україна у трибуналі ООН звинуватила РФ у порушенні імунітету військових кораблів

Нагадаємо, у п’ятницю, 10 травня, у Міжнародному трибуналі ООН з морського права в Гамбурзі розпочалися відкриті слухання у справі нападу РФ на українські кораблі та захоплення українських моряків.

Під час слухань Україна звинуватила РФ у порушенні імунітету військових кораблів.

У рамках поданої скарги Україна вимагає застосувати тимчасові заходи щодо РФ з метою звільнення українських військових та кораблів.

За підсумками сьогоднішнього засідання трибунал не виноситиме рішення. Очікується, що рішення може бути ухвалене приблизно за два тижні.

Читайте також: "Суд про війну та мир: чого чекати від трибуналу ООН у справі про напад РФ на Азові".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.