Албанія: антиурядові протести знову переросли у безлади

фото
Неділя, 12 травня 2019, 12:54

В Албанії у суботу після трьох місяців протестів опозиційні протестувальники жбурляли коктейлі Молотова у вхід в офіс прем'єр-міністра Еді Рами, закликаючи його піти у відставку через, як вони кажуть, ймовірне шахрайство на виборах та корупцію.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Скандуючи "Ми прагнемо європейської Албанії", вони відновили заклики до проведення дострокових виборів, оголошені ще в лютому, коли албанська опозиція припинила роботу в парламенті. Деякі протестувальники, в тому числі група осіб в масках, кидали коктейлі Молотова, петарди і фарби біля входу в будівлю уряду, а потім - парламенту.

 

Десяток поліцейських і кілька демонстрантів отримали поранення.

Під час затишшя у заворушеннях лідер опозиційної Демократичної партії Лулзім Баша заявив, що вони "сповнені рішучості продовжувати більш масштабну і рішучу битву, доки уряд буде утримувати Албанію від Європи".

Потім натовп людей  наблизилася до будівлі парламенту, де група протестувальників продовжувала жбурляти коктейлі молотова і петарди. Поліція відповіла сльозогінним газом і струменями води.

 

Через чотири години натовп перемістився до поліцейської дільниці у Тирані, щоб висловити протест проти арешту представника Демократичної партії.

Називаючи політику опозиції "сліпою", прем’єр-міністр Рама заявив, що його засмучують заклики лідера опозиції до відставки, а дії опозиції він назвав шкідливими не для його уряду, а для країни.

Європейський Союз і Сполучені Штати називають уряд Албанії легітимним і закликали опозицію повернутися до парламенту та взяти участь у місцевих виборах 30 червня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.