Міністр оборони Сербії виключив вступ в НАТО за чинного президента

Понеділок, 13 травня 2019, 14:24

Міністр оборони Сербії Александр Вулін заявив, що Белград не вступить до складу НАТО, поки президентом країни залишається Александар Вучич.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він розповів у інтерв'ю російському агентству ТАСС.

"Сербія у військовому плані - нейтральна держава. Так і залишиться. Поки президентом Сербії є Александар Вучич, а я є міністром оборони Республіки Сербія, наша країна не ввійде в НАТО", - сказав він.

Глава МЗС Німеччини вважає виправданими бомбардування НАТО у Сербії

За його словами, Сербія "не може забути і не може пробачити натівську агресію". "Себе неможливо переробити, ми будь-кому можемо сміливо подивитися в очі, але не всі можуть чесно дивитися в очі нам", - зазначив Вулін.

Він також нагадав, що Белград бере участь в натівському проекті "Партнерство заради миру", що є "оптимальним рівнем співпраці", який не заважає діалогу Сербії з Росією, Китаєм і з Організацією Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Генштаб Сербії очолив екс-глава місії при НАТО замість проросійського генерала

При цьому, за його словами, єдиною силою, яка може гарантувати безпеку сербів у Косові і Метохії, залишається KFOR (Міжнародні сили для Косова під командуванням Північноатлантичного альянсу), тому Сербії необхідно підтримувати хороші відносини з НАТО, не вступаючи в організацію.

"Ми не віримо, що зможемо залишатися самостійною країною, якщо будемо членом якогось військового блоку. Ми хочемо приймати рішення самостійно. Ми не хочемо стати членом НАТО через те, що нас бомбили, а ще й тому, що не хочемо, щоб нас змушували робити те, що зробили з нами", - сказав міністр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.