Європейський центробанк попередив Італію через державний борг

Середа, 29 травня 2019, 13:47

Європейський центральний банк заявив, що уряди-боржники єврозони, такі як Італія, можуть зіткнутися з проблемами, якщо не виконуватимуть правила обмеження боргу та дефіциту.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Associated Press.

Європейський центробанк опублікував своє попередження у звіті, оприлюдненому в середу, на тлі конфлікту популістського уряду в Італії з Європейською комісією.

ЄС готує санкційну процедуру проти Італії через надмірні борги

Цього тижня вартість запозичень Італії на ринках облігацій зросла, що є негативним сигналом для міжнародного інвестора.  Крім того, після виборів до Європарламенту віце-прем'єр Італії Маттео Сальвіні, чия партія "Ліга" тріумфувала на виборах, повторив свою незгоду з бюджетними правилами ЄС.

ЄЦБ заявив, що "якщо ризики зростання матеріалізуються, витрати на фінансування вразливих суверенних держав можуть збільшуватися і посилити проблеми стійкості боргу".

Борг Італії пов'язаний з банківською системою, тому що банки володіють італійськими облігаціями, і їх фінанси можуть постраждати від падіння вартості облігацій або дефолту.

Італії загрожує штраф на 3,5 млрд євро через величезний держборг

Банки відіграють ключову роль в економіці єврозони, оскільки саме у них компанії отримують кредити для своєї діяльності і розширення. Проблеми з італійським боргом зіграли велику роль у борговій кризі єврозони в 2010-2012 роках, погрожуючи розколоти валютний союз і сприяючи поваленню уряду прем'єр-міністра Сільвіо Берлусконі в 2011 році.

Нагадаємо, Європейська комісія готується почати нову процедуру надмірного дефіциту щодо Італії, у відповідь на недостатні зусилля уряду з контролю над державними витратами в країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: