Земан назвав зухвалою провокацією скандальний законопроєкт РФ про 1968 рік

П'ятниця, 14 червня 2019, 08:31

13 червня відбулася друга зустріч президента Чехії Мілоша Земана і посла РФ в Чехії Александра Змеєвського з приводу зареєстрованого в Росії законопроєкту, який в разі ухвалення надасть статус ветерана бойових дій військовослужбовцям СРСР, які брали участь у вторгненні до Чехословаччини 1968 року.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Земан назвав законопроєкт, який підготували комуністи, "зухвалою провокацією проти Чеської Республіки та його особисто". У бесіді з послом Російської Федерації він також "рішуче підкреслив, що в разі прийняття закону, можна очікувати істотного і довгострокового негативного впливу на двосторонні відносини РФ і ЧР", написав прес-секретар глави Чехії Їржі Овчачек у своєму Twitter.

"Ніхто не знав, як виглядали загиблі": нові подробиці радянського вторгнення в Чехословаччину

Змеєвський, в свою чергу, повідомив президенту Земану, що Росія продовжує займати позицію, викладену в Договорі про дружні відносини і співробітництво між Чеською Республікою та Російською Федерацією, підписаний президентами двох країн у серпні 1993 року, в якому засуджується окупація Чехословаччини військами Варшавського договору 1968 року і подальше перебування радянських військ на території ЧССР.

Про першу зустріч Земана і Змеєвського з цього приводу повідомлялося 5 червня, а в Росії тоді відповіли, що згаданий документ - нібито лише одноосібна ініціатива.

Раніше обурення у зв'язку з ініціативою КПРФ в Держдумі висловило МЗС Чехії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.