Нова прем'єрка Молдови вимагає відставки генпрокурора

П'ятниця, 14 червня 2019, 16:45

Новий прем'єр-міністр Молдови Майя Санду вимагає відставки генерального прокурора країни Едуарда Харунжена у зв'язку з оприлюдненими матеріалами про прослуховування телефонів опозиційних політиків і журналістів.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Санду написала на своїй сторінці в Facebook.

Журналісти RISE Moldova оприлюднили результати розслідування, згідно з якими за останні роки влада Молдови розгорнула кампанію щодо прослуховування і стеження за опонентами уряду.

Розслідуванні розповідає, як поліція заводить кримінальні справи, в результаті яких щодо деяких політиків і громадських діячів встановлюється прослуховування телефонів, а іноді і стеження.

"Розслідування журналістів RISE Молдова показує нам невелику частину злочинів, скоєних прокурорами Плахотнюка з 2016 року - незаконні перехоплення телефонних розмов, відеокамери в будинках моїх колег, перехоплення розмов з членами сімей. І це тільки тому, що люди хотіли протестувати проти зловживань режиму", - написала Санду.

Додон розповів послу США про мирну передачу влади у Молдові

Вона також повідомила, що сьогодні Харунжен закликав прокурорів країни підписати звернення до Міжнародної асоціації прокурорів і Венеціанської комісії, в якій вони заявляють, що намагатимуться "повернути прокуратуру під вплив і контроль політики".

"Тобто той, хто координував усі дії політичної поліції в стилі радянського КДБ, скаржиться, що він спробує підвести інституцію під політичний контроль. Схоже, що Харунжен втратив будь-які зв'язки з реальністю. За порушення Конституції та законів я прошу Харунжен піти у відставку", - написала Санду.

Нагадаємо, від суботи у Молдові фактично склалося двовладдя з двома урядами і парламентською більшістю, легітимність якої не визнає попередня влада на чолі з олігархом Владом Плахотнюком. Новий уряд на чолі із Санду визнали ключові держави ЄС, а також Росія.

Детальніше у статті: "Чому президент Зеленський має подзвонити новому прем'єру Молдови".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: