У Молдові хочуть скасувати надання громадянства за інвестиції

Середа, 19 червня 2019, 08:18

Парламент Молдови 18 червня затвердив у першому читанні проєкт закону про скасування громадянства за інвестиції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Newsmaker.

Як зазначається в інформаційній записці до проєкту, введення цього закону "може призвести до катастрофічних наслідків для безпеки Молдови і її громадян", оскільки його перевагами можуть скористатися іноземні громадяни з сумнівним минулим. Крім того, вказується в записці, особи, причетні до крадіжки мільярда, можуть через іноземних громадян купувати цінні папери та держоблігації Молдови для відмивання грошей.

Депутати також зазначають, що укази про надання громадянства Молдови за інвестиції, хоч і будуть опубліковані в "Офіційному моніторі", в них не вказується ім'я та прізвище нового громадянина Молдови, через що людям, що не входять в Комісію з розгляду досьє на отримання громадянства, неможливо вивчити їх біографію і переконатися, що вони ніяк не пов'язані зі злочинною діяльністю.

Демократи висловилися проти скасування закону про надання громадянства за інвестиції. Депутати Серджіу Сирбу і Володимир Чоботар дорікнули депутатам у тому, що вони неуважно читали закон і враховані в ньому ризики, а також не отримали необхідних висновків, щоб розглянути цей проєкт.

У Молдові на жовтень призначили місцеві вибори

"Я вас дуже прошу, зважте, вивчіть і спробуйте прийняти раціональне рішення, не піддавайтеся емоціям і впливу бульварної преси, не здійснивши експертизи, тому що можуть бути наслідки", — зазначив Володимир Чеботар.

Нагадаємо, в Молдові програму отримання громадянства за інвестиції, ініційовану демократами, затвердили влітку 2018 року. Вона передбачає, що іноземний інвестор може отримати громадянство Молдови, якщо перерахує до Фонду довгострокового розвитку мінімум €100 тис. або мінімум €250 тис. в стратегічно важливу сферу бізнесу. Однак зараз доступна тільки перша опція. Влада розраховувала за перші п'ять років дії програми залучити €1,3 млрд інвестицій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.