Близько 1% дорослих в ЄС щоденно вживають канабіс

Вівторок, 25 червня 2019, 14:13

Новий звіт Європейського центру моніторингу наркотиків і наркоманії (EMCDDA) підкреслює зростання різноманітності продуктів канабісу, підвищення міцності та необхідність ретельного моніторингу наслідків для здоров'я.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Створення законних ринків рекреаційного канабісу за межами ЄС стало рушійною новацією для розробки нових продуктів канабісу, деякі з яких зараз з'являються на європейському ринку, сказано в доповіді.

"Динамічний характер сучасного ринку канабісу та диверсифікація доступних продуктів канабісу призводять до значних проблем. Нові та більш потужні продукти канабісу можуть мати серйозні наслідки для здоров'я користувачів. Таким чином, моніторинг та розуміння нових тенденцій у продуктах канабісу, доступних сьогодні європейським споживачам, є важливим для обговорення політики та врегулювання", - сказав директор EMCDDA Алексіс Гузділ.

За оцінками, близько 17,5 млн молодих європейців (15–34 роки) торік вживали канабіс (ЄС-28). Приблизно 1% дорослих (15–64 років) в ЄС щоденно або майже щоденно вживали канабіс. 2017 року близько 155 тис. людей лікувалися в Європі через проблеми, пов'язані з цим, з них близько 83 тисячі - вперше.

В Ірландії анонсували декриміналізацію героїну, кокаїну і канабісу

Серед нових продуктів на європейському ринку конопель - концентрати (виготовляються шляхом вилучення речовини THC з рослини); їжа (часто солодощі або рідина, що містить THC та / або CBD); cинтетичні канабіноїди (штучні хімічні речовини імітують вплив канабісу, але можуть бути набагато більш потужними і деструктивними - т.зв. "спайси"); лікарські та орієнтовані на здоров'я препарати на основі канабісу (продукти, виготовлені за фармацевтичними стандартами для медичного застосування з різноманітним складом та описом). 

Багато країн ЄС (наприклад, Німеччина, Нідерланди, Італія, Данія, Чехія, Британія, Португалія, Іспанія, Австрія) дозволяють призначати медичний канабіс, і минулого року Канада стала другою країною в світі, що повністю легалізувала використання рослини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.