Литва повертає до Москви відкликаного через підозри посла

Середа, 5 червня 2019, 18:35

Посол Литви в РФ Ремігіюс Мотузас, відкликаний в квітні, наступного тижня повертається в Москву.

Про це повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ Литви, передає "Європейська правда".

Мотузаса відкликали з двох причин – опитування посла в Росії в рамках досудового розслідування про "непрозору" видачу віз, а також через погрози на його адресу у зв'язку зі справою 13 січня, в рамках якої десятки росіян отримали вироки за воєнні злочини.

За даними російських ЗМІ, звинувачення у справі про торгівлю впливом пред'явили колишньому багаторічному дипломату Рімантасу Шидлаускасу, громадянину Росії, власнику банку Ринату Насирову і підприємцю Альбінасу Беляускасу. Прокурори стверджують, що Шидлаускас за хабар пообіцяв вплинути на певних осіб з тим, щоб Насирову видали шенгенську візу.

МЗС заявляє, що завершило внутрішню службову перевірку, в ході якої розглянуло надану Спеціальною слідчою службою інформацію про зловживання з боку Мотузаса в Російській Федерації.

"Комісія Міністерства закордонних справ не встановила жодних об'єктивних обставин, які б свідчили про те, що пан Мотузас віддав перевагу приватним інтересам і не керувався цілями і завданнями Візового кодексу Європейського союзу. Висновок Комісії - пан Мотузас не вчинив жодного правопорушення", - йдеться у заяві МЗС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.