Лідери передвиборчих перегонів – за вступ України в НАТО, але не всі згодні на реформи

П'ятниця, 5 липня 2019, 15:42

Партії, які мають шанси потрапити в парламент після дострокових виборів, виступають за членство України в НАТО, але по-різному бачать відносини з альянсом у найближчому майбутньому.

Про це йдеться у статті "Від "Слуги" до "Голосу": що хочуть змінити для ЄС та НАТО майбутні парламентські партії".

П’ять партій обрали курс на отримання Плану дій щодо членства в НАТО, також усі вважають пріоритетним перехід ЗСУ на стандарти НАТО. Однак в деталях є кілька розбіжностей.

Партії "Голос" та "ЄС" не виділили пріоритетом спільні навчання з НАТО, а "ЄС", на подив, не виділила модернізацію українського оборонно-промислового комплексу у взаємодії з Альянсом.

"Слуга народу" правильно відзначила всі пріоритети, хоча утримались від таких детальних рекомендацій. Та найбільше непокоїть те, що на практиці дії їхнього в.о. глави СБУ Івана Баканова суперечать відповідям партії. Зокрема, він публічно виступає проти реформи СБУ за стандартами НАТО і, за даними ЄП, не поспішає йти на діалог з Альянсом з цього приводу.

"Слуга народу" хоче змінити повноваження урядового офісу з євроінтеграції

У відносинах України з НАТО є кілька політично чутливих реформ, які необхідні для виконання, і партії також по-різному ставляться до них.

"Батьківщина" єдина нагадала, що оборонка потребує міжнародного аудиту, а у питанні реформи СБУ – наголосила на кібербезпеці як напрямку розвитку. 

"ЄС" висловилася проти реформи у сфері держтаємниці, попри рекомендації НАТО. Щодо реформи СБУ партія зобов’язалася підтримати необхідні зміни, але експерти нагадали, що Порошенко при владі це робити не поспішав.

"Голос" також проти реформи держтаємниці. Реформу СБУ партія підтримала, але наголосила, що функції розслідування треба "передати до нової аналітичної структури". Крім того, у партії пропустили ключовий пріоритет - виконання Річної національної програми.

"Сила і честь" у "натівській" частині дослідження не пропустила жодного пріоритету. "Цю партію можна вважати зразком у питаннях євроатлантичної інтеграції. Вони розбираються у відносинах Україна-НАТО, проблематиці двосторонніх відносин і шляхах їхнього вирішення", – висловилася Катерина Зарембо, асоційована експертка Центру "Нова Європа", що брала участь у сліпому оцінюванні відповідей.

"Опозиційна платформа" єдиною з лідерів перегонів не надала письмової відповіді на питання. Але у своїй програмі партія обіцяє "забезпечити реальний нейтралітет та позаблоковість України".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.