Комітет ООН схвалив проєкт резолюції про захист прав людини в Криму

Четвер, 14 листопада 2019, 19:27

Третій комітет Генасамблеї ООН ухвалив проєкт резолюції про захист прав людини в Криму в умовах російської окупації.

Про це у четвер ввечері повідомила постійна місія України про ООН, пише "Європейська правда".

Боротьба за Крим триває: що планує робити Україна для окупованого півострова

Резолюція отримала 67 голосів "за" і 23 – "проти". Співавторами документа стали 38 держав, зазначило представництво у своєму Twitter.

У резолюції міститься посилання на міжнародно-правове визначення агресії та застереження про те, що отримання території або іншої переваги внаслідок агресії не може і не буде вважатися законним.

Резолюція вимагає в РФ припинити політику зміни демографічної ситуації в Криму шляхом переселення туди свого населення і примусового виселення.

Документ засуджує масові затримання активістів та захисників прав людини на основі звинувачень у підтримці тероризму, зокрема, представників громадянської ініціативи "Кримська солідарність".

Перемога повна, але не остання: що означає рішення Суду ООН по Криму та Донбасу

Резолюція закликає припинити переслідування та звільнити осіб, затриманих за висловлювання думок, зокрема до початку окупації, а також засуджує триваючу практику призову чоловіків до Збройних сил РФ та кримінального переслідування тих, хто відмовляється від служби в лавах держави-окупанта.

Резолюція набуде чинності після того, як Генасамблея ООН ухвалить її в грудні.

Детальніше про зміст резолюції читайте у матеріалі заступника глави МЗС України: "Боротьба за Крим триває: що планує робити Україна для окупованого півострова".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.