ЄС погрожує штрафами і торговими санкціями, якщо Британія відмовиться від умов угоди про Brexit

Вівторок, 21 січня 2020, 16:39

Європейська комісія заявила, що Брюссель готовий накладати штрафи або призупиняти торгові пільги, якщо Велика Британія не виконуватиме умови угоди про вихід після Brexit.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

За даними видання, послам країн ЄС в Брюсселі представили презентацію, в якій йшлося, що блок хоче, щоб майбутня угода про взаємини з Британією регулювалася "дієвими і ефективними механізмами управління, нагляду, реалізації та перегляду" умов.

ЄС наполягає на необхідності дотримання екологічних, соціальних і конкурентних правил блоку. Брюссель також із занепокоєнням відзначив заяву британського міністра Саджида Джавіда про те, що "після Brexit не буде ніякої узгодженості" з правилами ЄС.

Єврокомісія має намір відмовити Британію від порушення правил майбутньої угоди, створивши спільний комітет, який буде вирішувати спори шляхом консультацій, або починати судовий розгляд в разі невдачі в переговорах.

В останньому випадку арбітражна комісія повинна оцінити, чи стосується це питання законодавства ЄС, і в такому випадку направити його до Суду ЄС в Люксембурзі для винесення "обов'язкового рішення" або, як альтернатива, прийняти рішення щодо спору.

Щоб забезпечити дотримання рішень, арбітражна комісія надасть стороні-порушнику "розумний термін" ​​для усунення порушень. Якщо ніяких дій не вчиняється, комісія "може накласти одноразову виплату або штраф".

В якості остаточного кроку, якщо сторона-порушник "не платить протягом 1 місяця або платить, але все ще не дотримується вимог протягом 6 місяців", заявнику буде дозволено накласти санкції. Це може привести до припинення дії будь-яких положень Угоди про вихід, крім частини другої, яка стосується прав громадян, або припинення "частин будь-якої іншої угоди між ЄС і Британією", що означає, наприклад, зниження тарифів або скасування інших пільг.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.