ЄС виділить до 100 млрд євро на підтримку зайнятості у країнах-членах

Четвер, 2 квітня 2020, 15:18

Європейський Союз виділить до 100 мільярдів євро для підтримки зайнятості у країнах-членах ЄС, які найбільше постраждали від пандемії коронавірусу.

Як пише "Європейська правда", відповідне повідомлення розміщене на сайті Єврокомісії.

Створення Механізму підтримки неповної зайнятості SURE, дослівно – тимчасової підтримки для пом’якшення ризиків безробіття в умовах надзвичайної ситуації (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) анонсувала вчора президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Президентка Єврокомісії вибачилася перед Італією за запізнілу реакцію ЄС

Інструмент передбачає надання постраждалим країнам-членам фінансової допомоги у вигляді позик від ЄС. Його мета – захистити бізнес і працівників в умовах, коли економіка країн фактично зупинилася внаслідок карантинних обмежень.

"Ці позики допоможуть країнам-членам впоратися із різким збільшенням видатків для збереження робочих місць, зокрема – компенсувати витрати на створення чи розширення національних механізмів підтримки неповної зайнятості та подібних інструментів, впроваджених для самозайнятих осіб, у зв’язку з пандемією коронавірусу", - зазначають у повідомленні.

Обсяг коштів, які будуть доступні у рамках програми – до 100 мільярдів євро. Розмір пакету та умови позики для кожної країни встановлюватимуть, визначивши, якими є її видатки для підтримки неповної зайнятості. Він залежатиме також від гарантій, на які погодяться країни-члени.

Для фінансування позик, Єврокомісія здійснюватиме запозичення на фінансових ринках. Позики будуть підкріплюватися системою добровільних гарантій від країн-членів ЄС. "Інструмент почне працювати, щойно усі країни-члени погодяться на гарантії", - зазначають у прес-релізі.

Пропозиція ще має бути затверджена Радою ЄС.

Нагадаємо, раніше євродепутати затвердили інвестиційну ініціативу Corona Response. Вона призначена для того, щоб якомога швидше направити 37 млрд євро з доступних фондів ЄС для громадян, регіонів і країн, які найбільше постраждали від пандемії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.