Політична криза у Польщі: у "ПіС" говорять про дострокові вибори

Неділя, 20 вересня 2020, 11:03

Найближчими днями керівництво правлячої польської партії "Право та справедливість" прийме рішення про дострокові вибори у країні.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Onet.pl.

Криза у правлячій коаліції "Об'єднані праві" виникла після голосування законопроєкту про права тварин, який особисто лобіював  лідер "ПіС" Ярослав Качинський.

За цей законопроєкт не голосували молодші партнери "ПіС": партії "Солідарна Польща" та "Разом". Також із партії було виключено 15 депутатів "ПіС", які відмовились голосувати за цей закон.

Тварини важливіші за виборців: як польська влада пішла на конфлікт зі своїм електоратом

Разом із тим голова виконкому "ПіС Кшиштоф Соболевський, вважає, що законопроєкт про захист тварин не був причиною кризи. Він нагадує, що партії вже давно не можуть схвалити нову коаліційну угоду. Натомість цей законопроєкт став "лакмусовим папірцем" щодо ситуації всередині коаліції, додає він.

За словами Соболевського, у "ПіС" готові до вибору уряду меншини та дострокових виборів. "Остаточне рішення прийме керівництво партії, яке засідатиме після вихідних",- додав він.

При цьому у "ПіС" вважають малоймовірним збереження нинішньої коаліції.

"Немає сенсу залишатися в коаліції, в якій менші партнери по коаліції голосують проти законопроєктів, внесених більшим партнером",- говорить віцепрезидент "ПіС" Йоахім Брудзінський.

Вірогідність дострокових виборів він оцінює на рівні 50%, вбачаючи альтернативу їм роботу уряду меншості.

Про законопроєкт, який став причиною політичної кризи, читайте у статті "Тварини важливіші за виборців: як польська влада пішла на конфлікт зі своїм електоратом"

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.