Німеччину звинуватили в порушенні санкцій ЄС через експорт урану в РФ - ЗМІ

П'ятниця, 9 жовтня 2020, 11:55

Два німецькі депутати закликають Європейську комісію відкрити справу проти власної країни за експорт збідненого урану в Росію, що, ймовірно, суперечить законодавству ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання EURACTIV.

Прессекретар "зелених" з ядерної політики Сільвія Коттінг-Вул і заступник лідера парламентської групи цієї партії Олівер Крішнер направили листа єврокомісару з економічних питань Валдісу Домбровскісу і главі європейської дипломатії Жозепу Боррелю. У листі йдеться, що Німеччина порушує постанову ЄС про санкції проти Росії, введену після анексії Криму.

Звинувачення пов'язане з експортом збідненого урану з компанії URENCO в Гронау, Вестфалія, в Росію.

Вивезення ядерних відходів за кордон заборонено німецьким законодавством, але відповідальне Федеральне управління економіки та експортного контролю (BAFA) класифікує цей матеріал як перероблюваний матеріал, який може бути використаний повторно.

Берлін вже каже про неминучі санкції через Навального, але ще дає РФ шанс

Однак, згідно з юридичним висновком, підготовленим на замовлення Партії зелених, саме це і становить проблему: збіднений уран може бути перероблений в снаряди, які мають особливу проникаючу силу через їх високу щільність.

Продаж Росії відходів, придатних для використання у військових цілях, є, таким чином, "несумісним з законодавством ЄС", йдеться у висновку експерта з європейського права Бернхарда Вегенера з Університету Ерлангена / Нюрнберга.

ЄС у своєму рішенні від 2014 року заборонив продаж Росії так званих товарів подвійного призначення - товарів, які не були в основному вироблені для військових цілей, але які можуть бути використані для таких цілей.

Листу депутатів передували інтенсивні дослідження, оскільки політики намагалися отримати уявлення про роботу BAFA з експорту урану.

Агентство прийшло до висновку, що ця речовина знайде "виключно цивільне кінцеве застосування" в Росії, згідно з відповіддю міністерства економіки в 2019 році.

Однак, за словами Вегенера, німецька влада не має можливості перевірити місцезнаходження або використання урану.

Вантажі з Німеччини прямували в російське місто Новоуральськ, один з так званих "закритих міст". Колись це було місце виробництва радянської ядерної зброї, і в місті досі діють особливі правила секретності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: