У ЄС нагадали Україні про необхідність вирішувати ситуацію, створену скандальним рішенням КС

Вівторок, 8 грудня 2020, 18:44

Євросоюз нагадав Україні про необхідність вирішити ситуацію, що виникла внаслідок рішення Конституційного суду, та про важливість відновлення кримінальної відповідальності за брехню посадовців у деклараціях.

Про це йдеться у комюніке Євросоюзу, оприлюдненого за підсумками онлайн-зустрічі високого представника ЄС-віцепрезидента Єврокомісії Жозепа Борреля та єврокомісара з питань сусідства і розширення Олівера Варгеї з прем’єром Денисом Шмигалем та віцепрем’єркою з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною.

Згідно з комюніке Євросоюзу, Жозеп Боррель та Олівер Варгеї закликали Україну продовжити зусилля, спрямовані на посилення верховенства права та боротьбу з корупцією, наголосивши, що серйозна реформа судової системи є ключовою частиною цих зусиль. 

Зеленський попросив "Венеційку" оцінити стан антикорупційного законодавства після рішення КСУ

"Нагадавши про необхідність вирішувати питання, пов’язані з нещодавніми рішеннями Конституційного суду України, високий представник ЄС наголосив на важливості відновлення кримінальної відповідальності за неправдиві декларації. Він зазначив, що нещодавно ухвалений закон щодо декларування хоча і є кроком у правильному напрямку в реагуванні на рішення КС від 27 жовтня, проте містить деякі недоліки та не створює необхідного ефекту для стримування і запобігання корупції", - йдеться у комюніке. 

У комюніке додають, що ЄС готовий допомогти Україні у пошуку виходу із ситуації. 

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

Через визнання Конституційним судом неконституційними норм щодо недостовірного декларування та повноважень НАЗК Україна ризикує втратити підтримку МВФ, Світового банку та інших міжнародних партнерів, також це ставить під сумнів безвізовий режим із ЄС. 

4 грудня Верховна Рада відновила кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, тепер за брехню про статки передбачені штраф і обмеження волі.

Читайте також: Небезпека з Венеції: що не так із проханням Зеленського щодо конституційної кризи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.