У Польщі відкрили пам’ятник українському священнику, який загинув у Майданеку

фото
Четвер, 25 березня 2021, 17:10

У польському Любліні відкрили пам’ятник українському греко-католицькому священнику Омеляну Ковчу, який допомагав євреям, українцям і полякам та загинув у концтаборі Майданек.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Facebook-сторінку Польського інституту у Києві.

 

"Сьогодні на Дорозі мучеників Майданека у Любліні відкрили пам’ятник видатному гуманісту, отцю Омеляну Ковчу, "пароху концтабору Майданек", йдеться у повідомленні.

Гранітний монумент в пам'ять про священнослужителя був створений за ініціативою Фонду духовної культури пограниччя. Пам'ятник створено в Україні, українськими скульпторами - Олександром Дяченком та Мартою Дяченко. З трьох сторін пам'ятника, польською, українською та єврейською мовами вигравіювано фрагмент листа, який отець Ковч написав своїй родині, перебуваючи у концтаборі, з проханням не докладати жодних зусиль для його звільнення.

Отець Омелян Ковч під час Другої світової війни допомагав і рятував євреїв, українців, поляків. У 1943 році у концтаборі Майданек виконував душпастирську службу, там же і загинув у 1944 році.

У 2001 році під час візиту до України Папа Іван Павло II проголосив отця Омеляна Ковча блаженним священномучеником.

Як повідомляє Центр досліджень визвольного руху, ідеєю та проєктом спорудження пам'ятника опікувався Громадський комітет із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча. Ідею спорудження монумента одноголосно підтримала міська рада Любліна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.