Французькі рибалки погрожують заблокувати порт Кале через суперечку щодо Brexit

П'ятниця, 23 квітня 2021, 17:54

Великі французькі профспілки рибалок погрожують заблокувати порт Кале через 15 днів, якщо рибалки не отримають від Великої Британії ліцензію на роботу в британських водах.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

"Всі рибалки згодні з тим, що, якщо ми не отримаємо позитивної відповіді, нам доведеться посилити тиск. Ми повинні завдати удару по британському експорту в Кале, тунелю і поромах", - сказав Стефан Пінто з CFTD, однієї з двох профспілок, які виступають з погрозою.

"Нам сказали, що ми отримаємо наші ліцензії протягом 4-5 днів, і ми чекали чотири місяці, тому дати їм 15 днів достатньо", - додав він.

Блокада порту Кале викличе серйозні проблеми для британських експортерів, які вже постраждали від додаткових витрат і паперової тяганини через Brexit. Щодня через порт Кале проходить від 7500 до 8500 вантажівок.

У четвер ввечері французькі рибалки заблокували в'їзд вантажівок з рибою з британських вод в найбільший в Європі центр з переробки морепродуктів.

За даними регіональних комітетів з рибальства, тільки 22 з 120 човнів, що працюють в місті Булонь-сюр-Мер, отримали ліцензії на рибну ловлю в британських водах.

Відповідно до угоди про Brexit з Британією, французькі рибалки можуть подавати заявки на отримання ліцензії на ведення рибного лову в британських водах, але умови, встановлені для отримання ліцензії, виявилися для багатьох важкими. Рибалки повинні показати, що вони ловили рибу в водах Британії з 2012 по 2016 рік, використовуючи дані GPS.

Британія заявляє, що видала ліцензії всім судам, які відповідали їх критеріям, і заявляє, що протести проти рибальства були "необґрунтованими".

Єврокомісія повідомляє, що лише 20 європейських заявок на доступ до британських вод все ще знаходяться на розгляді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.