Зеленський розповів, як ЄС може допомогти Україні стати енергонезалежною

Вівторок, 12 жовтня 2021, 13:18

Президент Володимир Зеленський розповів, що на саміті Україна-ЄС 12 жовтня у Києві обговорив із керівництвом Євросоюзу важливість забезпечення енергетичної незалежності України.

Про це президент розказав на спільній пресконференції з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і президентом Євроради Шарлем Мішелем у Києві, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"У нас є велика програма щодо енергозбереження. Вона стосується не тільки утеплення кожної домівки. Цю програму ми будемо обговорювати з колегами з ЄС. На цю програму Україні на сьогодні потрібно десь біля 300 млрд грн", - сказав Зеленський.

Україна та ЄС будуть спільно готуватися до "газової війни" з РФ: вивчать різні сценарії

За його словами, Україна почне запроваджувати цю програму з наступного року, але з підтримкою ЄС це могло б відбутися швидше.

"Так, за підтримки фахівців і фінансової допомоги країн ЄС це буде швидше. Але в будь-якому випадку ми вже це будемо починати робити наступного року. Ми не можемо чекати, коли нам погрожує сусід відключенням чи зменшенням об’єму газу", - додав глава держави.

За його словами, на саміті також ішла мова про розширення української атомної енергетики.

Водночас, за словами Зеленського, Україна не хоче втрачати транзит російського газу своєю територією, і в цьому контексті розраховує на підтримку ЄС.

Стефанішина застерегла, що "Північний потік-2" створює "поле для газової битви" у Європі

"У будь-якому випадку - для нас важливо зберегти той транзит газу, який іде по нашій території, тому що втрачати по 2 млрд законних доларів ніхто не хоче. Тому ми звертаємось по різних напрямках через цю небезпеку.

Ми сьогодні обговорювали можливість застосування Третього енергетичного пакета щодо "Північного потоку-2" і окремої санкційної політики щодо "Північного потоку-2". Це дискусія не на одну годину, не на один день", - додав президент.

Нагадаємо, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Євросоюз та Україна домовилися пропрацювати "усі сценарії" розвитку подій навколо постачання газу до України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.