Єврокомісія занепокоєна новим польським законом, що дозволяє видворення іноземців

Середа, 3 листопада 2021, 09:06

Європейська комісія повідомила польській владі про свою стурбованість щодо відповідності законодавству ЄС нового закону про іноземців, який набув чинності минулого тижня.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє RMF24.

Згідно з поправкою, іноземець, затриманий одразу після незаконного перетину кордону, за рішенням начальника прикордонної служби повинен залишити територію Польщі.

Неофіційно один із чиновників Єврокомісії пояснив, що занепокоєння стосуються положення, згідно з яким іноземець може бути висланий з Польщі, тобто з Європейського Союзу, навіть якщо він/вона звертається за міжнародною допомогою.

Відповідно до законодавства ЄС про притулок, іноземець, який шукає міжнародного захисту, не може бути висланий з території держави-члена ЄС під час розгляду його заяви.

У Брюсселі також є занепокоєння щодо свавілля та дій прикордонників та т.зв. "pushback", тобто витіснення іммігрантів з Польщі. Необхідно негайно виконувати зобов'язання ЄС, особливо щодо людей, які потребують особливої ​​турботи, особливо дітей, сказав представник Єврокомісії.

Польський омбудсмен нещодавно попередив, що "зміни не ґрунтуються на директивах ЄС, що діють у Польщі, і можуть порушувати Женевську конвенцію".

Тисячі людей, переважно з Близького Сходу та Азії, намагалися перетнути кордон Польщі в останні місяці. ЄС звинувачує уряд Білорусі в тому, що він сприяв незаконній міграції, бо хотів помститися за санкції проти білоруського режиму.

Як повідомлялося, польський парламент у зв'язку з напливом нелегальних мігрантів затвердив план будівництва стіни на кордоні з Білоруссю вартістю 1,6-млрд злотих - 350 мільйонів євро.

Від 2 вересня у зв’язку з міграційним тиском режиму Лукашенка у прикордонній смузі з Білоруссю у Підляському та Люблінському воєводствах введений надзвичайний стан. 1 жовтня він був продовжений ще на 60 днів.

Читайте також: Шантаж мігрантами: чи омине Україну гібридна атака Лукашенка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: