Суд ЄС зобов'язав визнавати батьківство обох з одностатевої пари, якщо його визнала одна з країн-членів

Середа, 15 грудня 2021, 10:30

Суд ЄС постановив, що якщо одна з країн-членів визнала батьківство одностатевих партнерів щодо дитини, воно має визнаватися й іншими країнами-членами Євросоюзу.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у рішенні суду від 14 грудня та матеріалі Euronews

Питання піднялося через ситуацію одностатевої пари, дочка яких могла залишитися особою без громадянства і документів через особливості внутрішнього законодавства Болгарії та через те, що в цій країні не визнаються одностатеві шлюби чи партнерства.

Громадянка Болгарії Каліна Іванова та Джейн Джоунс - британка, народжена у Гібралтарі, зареєстровані батьками дівчинки Сари, яка народилася в Іспанії у 2019 році. Жінки оформили одностатевий шлюб у 2018 році. У свідоцтві про народження дитини, виданому Іспанією, вони обидві позначені матерями дитини. 

Проте оскільки обидві жінки не є громадянками Іспанії, дитина не може претендувати на громадянство цієї країни. На додачу, за британським законодавством Джоунс не може просити для дівчинки британське громадянство, тому що вона народилась у Гібралтарі, тому Іванова звернулася за болгарськими документами для дочки.

У Болгарії для отримання болгарського документа, що посвідчує особу, процедури вимагають спершу отримати болгарське свідоцтво про народження. Під час процедур у Болгарії відмовились визнавати надане іспанське свідоцтво і на його підставі видати дівчинці болгарське через "нестачу інформації щодо особи біологічної матері дитини" і через те, що визнання двох жінок батьками дитини суперечить політиці Болгарії.

Питання оскаржили у болгарському суді, з якого, не маючи однозначної певності щодо трактування деяких положень Договору про ЄС і статей з Хартії основоположних прав Євросоюзу, звернулись до Суду ЄС - щоб з’ясувати, чи зобов’язана Болгарія видати дівчинці свідоцтво, якщо в іспанському свідоцтві не вказали, котра з жінок є біологічною матір’ю дитини. 

Суд ЄС постановив, що якщо для дитини одностатевої пари в одній з країн-членів - громадянами якої не є батьки - видали сертифікат про народження, вказавши батьками обох партнерів, то в таких випадках країна ЄС, громадянином якої є ця дитина, має видати їй документ-посвідчення особи і не вимагати для цього спершу отримати національне свідоцтво про народження вже в цій країні. 

Суд також зобов’язав визнавати по всій території Євросоюзу документ про батьківство, виданий країною ЄС, де така дитина народилася, щоб вона могла вільно реалізовувати право на пересування і проживання у межах ЄС. 

Підписуйтеся на Telegram-канал "Європа тут" з найцікавішим від ЄвроПравди

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: