Австралія та Нідерланди почали новий судовий процес проти Росії за збиття MH17

Понеділок, 14 березня 2022, 09:56

Австралія заявила, що почала спільну з Нідерландами судову справу проти Росії в Міжнародній організації цивільної авіації через збиття рейсу MH17 Malaysia Airlines вісім років тому.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Згідно з міжнародним правом Росія несе відповідальність за збиття літака, а дії в авіаційній раді ООН стали кроком вперед у боротьбі за справедливість для 298 жертв, у тому числі 38 австралійців, заявили прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон і міністр закордонних справ Маріс Пейн.

"Уряд продовжуватиме робити все можливе, щоб притягнути Росію до відповідальності за збиття рейсу MH17 і підтримати міжнародний правопорядок", – заявив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра. "Ми не можемо і не дозволимо залишити без відповіді смерть 298 людей, у тому числі 196 громадян Нідерландів. Нинішні події в Україні підкреслюють життєву важливість цього", - додав він.

Спільна справа за статтею 84 Конвенції про міжнародну цивільну авіацію є окремою від процесу в Нідерландах щодо чотирьох підозрюваних за їх індивідуальну кримінальну відповідальність.

MH17 вилетів з Амстердама до Куала-Лумпура 17 липня 2014 року і був збитий над контрольованою проросійськими бойовиками східною Україною, як стверджують міжнародні слідчі та прокурори, російською ракетою "земля-повітря".

Москва завжди заперечувала свою причетність і пропагувала низку альтернативних теорій, які міжнародні слідчі відкидали як не підкріплені доказами.

Вирок у справі проти трьох росіян та одного українця, які залишаються на волі, очікується пізніше цього року. Жоден з підсудних не з'явився в голландському суді.

Австралія та Нідерланди покладатимуться на докази того, що MH17 був збитий російською зенітно-ракетною системою, доставленою з Росії в район східної України під контролем підтримуваних Росією бойовиків, і її супроводжував російський військовий екіпаж, йдеться у заяві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.