Україна стала членом "енергетичного Євросоюзу"

Середа, 16 березня 2022, 15:51

Президент Володимир Зеленський повідомив про завершення процесу об’єднання української та європейської енергосистем, заявивши, що віднині Україна стала членом "енергетичного Євросоюзу".

Про це глава держави написав у середу в Twitter.

"Тепер наша електроенергія тече в ЄС, а європейська – в Україну", - зазначив президент.

Він подякував керівництву ЄС, зокрема, главі Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн та єврокомісару з питань енергетики Кадрі Сімсон та всім, "завдяки кому у нас тепер єдина енергосистема".

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас повідомив, що із мережами континентальної Європи тепер синхронізовані не тільки електричні мережі України, але й Молдови. "Їх повністю відключено від російської системи", - написав Маасікас у Twitter.

Новину привітала глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Україна, Молдова та Європа: спільні цінності, спільна сила та солідарність. Я вітаю ключовий крок, зроблений сьогодні, щоб зберегти світло та тепло в будинках у ці темні часи шляхом синхронізації електричних мереж України та Молдови з мережею ЄС. Ми продовжимо роботу зі стабілізації їхніх енергосистем", - зазначила вона у Twitter.

Єврокомісія та об'єднання європейських електромереж погодилися розпочати процес екстреного приєднання України єдиної енергомережі ЄС наприкінці лютого, після початку російського вторгнення.

Приєднання до загальноєвропейської енергосистеми ЕТSO-E - важлива складова енергетичної безпеки, адже на роботу системи більше не впливатимуть Росія та Білорусь.

Читайте більше на цю тему: Електричний вступ до ЄС: що врятує українську енергосистему в часи війни з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.