Болгарія планує відмовитися від купівлі російського газу

Субота, 19 березня 2022, 19:25

Болгарія не буде продовжувати чинний контракт на купівлю російського газу, який добігає кінця у липні нинішнього року.

Як повідомляє "Європейська правда", про це в інтерв’ю  Болгарському національному радіо заявив віце-прем'єр та міністр фінансів Асен Василев.

За його словами, замість нової угоди з РФ, Болгарія шукатиме альтернативні джерела газу та сподіватиметься на єдиний контракт для країн ЄС.

"Існують альтернативи - старі труби трансбалканських потоків. Там маємо потужність близько 20 млрд. кубометрів, яка може бути використана в обох напрямках, тоді як нам потрібно 3 млрд. кубометрів. Їх можна взяти з Катару або Алжиру – це є загальноєвропейською стратегією",- заявив віце-прем'єр.

Також уряд Болгарії планує використати існуючу інфраструктуру Греції та Туреччини для закупівлі зрідженого природного газу та збільшити імпорт із Азербайджану, який уже експортує газ до країни.

За словами Асена Василева, питання спільних закупівель газу буде розглянуто "у наступні один-два тижні".

"На європейському рівні обговорять створення загального газового договору для всього ЄС. Ми очікуємо, що влітку цей механізм запрацює", - каже він .

Болгарія – далеко не перша країна, яка має намір найближчим часом відмовитися від російських енергоносіїв.

Раніше у США оголосили про зупинення імпорту російської нафти та газу. Це означає, що нові контракти на закупівлю сирої нафти та певних нафтопродуктів, зрідженого природного газу та вугілля будуть заборонені негайно, а існуючі контракти мають бути розірвані протягом 45 днів. Також американським компаніям та інвесторам заборонено інвестувати  в енергетичний сектор Росії.

Також Польща вже оголосила, що після завершення у грудні чинного контракту, припинить купувати газ у Росії. Аналогічні плани озвучили і у Великій Британії. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.