Президентка Єврокомісії закликала європейців економити енергію, щоб менше залежати від РФ

Середа, 9 березня 2022, 17:49

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що усі європейці можуть зробити свій внесок у зменшення енергозалежності від Росії, якщо почнуть більше заощаджувати. 

Як повідомляє Spiegel, про це вона сказала в інтерв’ю ZDF "Morgenmagazin", пише "Європейська правда".

Євросоюз прагне зменшити імпорт російського газу на дві третини у зв’язку з війною Путіна проти України. 

Сотня депутатів Європарламенту вимагає ембарго ЄС на імпорт нафти і газу з РФ 

Щоб досягти цієї мети якомога швидше, зазначила вона, крім збільшення поставок скрапленого газу та збільшення частки відновлюваних джерел енергії, кожному варто зробити свій внесок.

"Ми усі можемо посприяти зменшенню залежності від російського газу та енергоресурсів загалом, заощаджуючи енергію. Кожен може долучитися до цього", - зазначила фон дер Ляєн.

Вона також стала на захист позиції ЄС щодо того, що Європа поки не може підтримати ембарго на імпорт російських енергоресурсів, як це зробили США.

"Потрібно подбати про те, щоб ціни на нафту підвищились не занадто - тому що це почне послаблювати нас", - зазначила президентка Єврокомісії.

Вона додала, що у питанні санкцій потрібно шукати баланс і обирати те, що "буде мати максимальний вплив на Путіна, але не буде шкодити нам". 

Нагадаємо, напередодні 8 березня Британія заявила про намір до кінця 2022 року припинити імпорт російської нафти, а США запровадили ембарго на російські нафту й газ.

У ЄС не пішли на цей крок, оскільки деякі країни-члени наполягають, що швидко знайти альтернативу російським поставкам неможливо.

Євро комісія у вівторок запропонувала план, як зробити Європу незалежною від російського викопного палива "задовго до 2030" року на тлі вторгнення Росії в Україну - зменшувати залежність від газу почнуть вже в цьому році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: