Шлях до членства у ЄС - Україна вже завершила роботу над опитувальником

Неділя, 17 квітня 2022, 20:35

Україна вже готова передати Єврокомісії заповнений опитувальник для оцінки нашої спроможності отримати статус кандидата у члени ЄС.

Як повідомляє "Європейська правда", про це в ефірі телемарафону заявив  заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

"Далі буде м’яч на стороні Європейської комісії. Вона буде готувати відповідну рекомендацію щодо того, чи виконує Україна копенгагенські критерії. Ми очікуємо, що рекомендація буде позитивна, а далі м’яч на стороні держав-членів ЄС",- сказав  він.

За словами Ігоря Жовкви, Україна має всі шанси для того, щоби рішення про надання Україні статусу кандидата на членства в ЄС було прийнято вже у червні на засіданні Європейської ради. "А далі одразу мають розпочатися переговори про вступ",- додав він.

Ігор Жовква уточнює – "більшість держав-членів підтримують швидку процедуру" вступу України. Тому, на його думку, ці переговори мають бути пройти швидко. "Україна на це заслуговує",- додає він.

Нагадаємо, 8 квітня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва  офіційно передала президенту Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС.

Тоді Володимир Зеленський заявив, що Україна буде готова з відповідями за тиждень.

28 лютого, за 4 дні після початку російської агресії, Україна офіційно подала до Брюсселя заявку про вступ до ЄС та висловила сподівання, що ЄС, зважаючи на обставини, зможе швидко розпочату процедуру.

Детально процедуру вступу України до ЄС читайте у статті Кандидатський максимум: як Єврокомісія планує просувати Україну до членства у ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.